Balatonmeer

Het Balatonmeer is de ideale plek voor alle vormen van watersport en een heerlijke strandvakantie. U kunt er vissen, zeilen of deelnemen aan een van de vele andere activiteiten. U vindt er een combinatie van ontspanning, cultuur en mooie bezienswaardigheden. Betoverende namen die het bezoeken waard zijn, zoals het schiereiland Tihany en voor het uitgaansleven Siofok. Voor het snuiven van cultuur is een bezoek aan Fort Sümeg zeker de moeite waard. Wat te denken van de hoofdstad aan het Balatonmeer Keszthely. En ook het wereldberoemde kuurbad Héviz hoort natuurlijk in dit rijtje thuis.

Laat u meevoeren door de wind en geniet van een heerlijk ontspannen vakantie in de grootste en warmste binnenzee van Europa!

Toeristische informatie Balatonmeer

Keszthely, de hoofdstad van het Balatonmeer en tevens de culturele hoofdstad, al in de tijd van de Romeinen was dit een belangrijk handelscentrum. Nu wonen er ruim 30.000 inwoners. Bekende attractie voor de toeristen is het Festetics-kasteel, schitterend met zijn torens, mooie poort en de 101 vertrekken. Het kasteel is jaren bewoond geweest door de familie Festetics. Ook zij hebben een grote bibliotheek opgezet (ruim 80.000 boeken) “Helikon”. Een groot deel van het kasteel is ingericht als museum met compleet intact zijnde kamers maar in de zomer worden er ook regelmatig muzikale concerten gegeven.

Het Festetics kasteel in Keszthely

Keszthely is gelegen aan de voet van het Keszthely-hegység, een met loofbomen en wijnranken bedekt gebergte. In het begin van de jaartelling stichtten de Romeinen een vesting in de buurt van de toen al bewoonde plaats. Van recentere datum is de bouw van de Franciscanenkerk (1386), die in de 16e eeuw werd uitgebreid tot vesting toen de Turken stad en land onveilig maakten: anno 1650 overvielen en plunderden ze het stadje. Door de stichting van de Georgikon landbouwhogeschool in 1797 ging Keszthely een rol spelen in het culturele leven van Hongarije.

 Een gezellige rondrit in Keszthely

Andere bezienswaardigheden zijn:

Balatonmuseum
Franciscanenkerk
Stadhuis
Pethóhuis, waar de componist Karóly Goldmark in 1830 geboren werd
Festetics-kasteel
Helikonmuseum (onderdeel van het het Festetics-kasteel)

Heerlijk strand aan het Balatonmeer

Cserszegtomaj, ligt op 5 minuten rijden van Keszthely en Héviz, een uitgestrekt dorp met landhuizen en villa’s aan de rand van het Nationale Park. Deze omgeving leent zich voor de toeristen bijzonder om heerlijk te wandelen en fietsen.

Gyenesdiás, Éen van de meest populaire badplaats aan de noordzijde van het Balatonmeer is Gyenesdiás. Men biedt de toerist een groot aantal ontspanningsmogelijkheden zoals twee mooie stranden met o.a. een speeltuin, glijbaan, natuurlijk zwembad, volleybal velden en kinderanimatie. Tijdens uw dagje aan het Balatonmeer kunt u heerlijk eten in de diverse restaurants onder het genot van een glaasje wijn of een biertje van de tap.

Pottenbakkerij J & A Kerámia in Gyenesdiás

Tapolca, een stadje met ruim 17.000 inwoners  dankt zijn betekenis aan de de bauxietwinning echter hierdoor zakte ook het waterpeil in de karstgrot. Gelukkig is inmiddels het waterpeil zodanig verhoogd dat de tochtjes in kleine peddelboten zijn hervat. De ingang hiervan is op Kisfaludy utca 3 van april t/m oktober. Direct in de buurt ligt ook het kleine plaatsje “Kispáti”. Zeker de moeite waard om hier een tot ruïne vervallen romaanse kerk te bezoeken die in 1414 in gotische stijl is herbouwd. Ook kunt u hiervanuit nog een wandeling te maken naar de dode vulkaan “Szentgyörgy-hegyi tájvédelmi körzet” en omvat hellingen van de vulkaan waarop 80m dikke basaltlagen liggen die bijzondere vormen hebben aangenomen.

Héviz, is één van de bekendste kuuroorden van Europa met zijn circa 6.000 inwoners en is gelegen 6 kilometer noordwestelijk van Keszthely. Het meer is in een groot park gelegen met een oppervlakte van 5 ha en een maximale diepte van 36 meter. Jaarlijks bezoeken zeker honderduizend mensen deze kuurplaats. Het water in het meer is licht radioactief en bevat verder zwavelverbindingen en zuurstof in oplossing. Door deze samenstelling zijn er een bijzondere flora en fauna ontstaan. In het meer bevinden zich bacterieën en algen die alleen in Héviz voorkomen. Hieruit moet een heilzame werking voor patienten met reuma, spier- en gewrichtsziekten uitgaan. In de winter heeft een temperatuur van ca. 23 graden en in de zomer ca. 35 graden celcius. Van het water, maar ook van de modder op de bodem wordt in het nabijgelegen sanatorium dankbaar gebruik gemaakt. Bij binnenkomst in de grote hal van het sanatorium is de zwavelgeur zeer goed waarneembaar. Aan het park is een ‘winkelstraatje’ verbonden, waar u souvenirs kunt kopen en een eenvoudig hapje en drankje kunt nuttigen.

Zalaszántó, in de bossen hebben Boeddhistische monniken – een Stupa- , een tempel gebouwd.Het is wit met een grote koepel en een groot beeld van Boeddha. Deze tempel is in 1992 door boeddhistische monniken gebouwd en door de geestelijk leider van Tibet – de Daila Lama- in 1993in Hongarije ingewijd. Het standbeeld is door Zuid-Korea geschonken en is de enige Boeddhistische tempel in Hongarije.
Wie iets bijzonders wil zien tijdens de vakantie, bezoek deze schitterende Tempel van Zalaszántó.

Zalaszanto

Zalakáros, ligt ten zuiden van het Balatonmeer en dichtbij het vliegveld “Fly Balaton” in Sármellék. Ook niet ver van het nieuwe Grand Prix motorcircuit “Balatonring” in Sávoly. Hier ligt ook het thermaalbad waar per minuut meer dan 830 liter thermaalwater van 96 graden naar boven komt. Mensen met reumatische klachten en aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen hier terecht. Daarnaast is het een groot zwemparadijs voor jong en oud.

Zalaegerszeg, is de provinciehoofdstad van Zala en bevindt zich op circa 40 km van het Balatonmeer. Voor een modern meer glijbanen en water-attracties moet u zeker Aqua City bezoeken.

Op slechts een afstand van 15 minuten vanuit Keszthely ligt in de plaats Balatonedrics het “Afrikamuseum”. Er bevindt zich o.a. een collectie van Afrikaanse gebruiksvoorwerpen zoals speren, geweren en slagtanden. Voor de kinderen is er een gelegenheid voor kameelrijden en verder zijn er buiten nog diverse andere diersoorten te bewonderen. Een leuk uitstapje voor de kinderen op een bewolkte vakantiedag.

Kamelen in het Afrikamuseum

Nemesvita, een park wat eruit ziet als in het Wilde Westen met cowboys en indianen. Je kunt er allerlei dingen doen, zoals goud wassen, paardrijden, trampoline springen, boogschieten, lasso werpen en nog veel meer. Er wordt ook een Western show gegeven en paarden demonstraties daarbij is er nog een grote speeltuin.

Kis Balaton, wat betekent Klein Balaton is een vlak, moerasachtig gebied met tienduizenden vogels die vertoeven in de rietvelden. Van de 370 vogelsoorten die in Hongarije voorkomen nestelen er hier zo’n 150. Een zeldzame vogel is de Zilverreiger. Een prachtig natuurreservaat met uitkijktorens, een indrukwekkende brug over een meer vol met vissen, vogels en waterpartijen. Onder begeleiding kunt u ook het vogeleiland Kanyavár bezoeken.

Kis Balaton

Ook zeker een bezoekje waard is het enige buffelreservaat in Europa “Kápolnapuszta”.

Buffelreservaat

Tihany, is het schiereiland in het Balatonmeer. Dit schiereiland (Félsziget) is rijk aan schatten en een gewilde locatie voor vrijetijdsschilders. Het eiland heeft een oppervlakte 12km2 en wordt omringd door 160-230 meter hoge heuvels en werd anno 1952 vanwege het vele landschappelijke schoon tot natuurreservaat verklaard. Het is zeker één van de mooiste plekjes aan het Balatonmeer, ook leuk is om van hier met het pontje het Balatonmeer over te steken.

Het eiland zelf bestaat uit dikke lagen basalt, die de resten zijn van wat een uitgedoofde dubbele vulkaan in de loop der tijd heeft uitgebraakt. Ook nadat tientallen hete bronnen tot rust waren gekomen is het eiland in het bezit van de mens gekomen. Uit deze tijd zijn er nog sporen terug te vinden van o.a. een groot aarden burchtwal en dit van nog voor het eerste millennium voor onze jaartelling.
In 1055 is er door András I, de orde van Benedictijnen een abdij gesticht. In die tijd werd het schiereiland geruime tijd door uit Rusland afkomstige monniken. Zij waren het die de, tegenwoordig te bezichtigen, holen uit de rotsen hakten. De benedictijnenabdijkerk, waaronder zich het graf van András bevindt, is van binnen versierd met houtsnijwerk en schilderingen. Vanaf deze plaats is het uitzicht formidabel en wordt dan ook jaarlijks door duizenden toeristen bezocht.

In het vroegere klooster vindt nu het Balatonmuseum: een tentoonstellingsruimte, waarin de geschiedenis van de scheepvaart en van de streek rond het meer uit de doeken wordt gedaan. Eena ander museum heeft onderdak gekregen in twee lemen vissershuisjes, waarin onder meer werktuigen, meubelen, een vissersboot en een aardwerkmakerij zijn ondergebracht.

Aan de oostzijde ligt een klein badplaatsje en hier splitst zich ook de weg naar Tihany van de hoofdweg nr. 71. Na een tijdje komt u bij de veerhaven Tihany-móló (alleen voor passagiersboten) en het instituut voor biologisch onderzoek. Wederom splitst de weg zich dan weer en de ene tak gaat omhoog naar het oorspronkelijke dorpje Tihany en de ander naar de oever om bij de steiger van Tihany-rév te eindigen. Hier vertrekken autoveerponten naar de overzijde van het Balatonmeer en wel naar de plaats Szántódi-rév.
De abdijkerk is voor de Hongaarse bevolking erg belangrijk. In de bibliotheek van Pannonhalma wordt namelijk de stichtingsakte van de abdij bewaard. In deze akte komen naast het Latijn, ook voor het eerst in geschreven teksten de Hongaarse taal voor. Het oorspronkelijke klooster dateert uit de 11de-eeuw maar helaas is hier door een brand in 1683 niets meer van over. Daarnaast werd op bevel van de keizer in 1702 de ruïne ook nog eens opgeblazen.

Abdijkerk in Tihany

Het huidige bouwwerk is een schitterend product van de tijd van de barok en is ontstaan tussen 1740 en 1754. De mooiste beelden zijn van de heilig verklaarde koningen István en László en de HH. Benedictus en Scholastica bij het hoofdaltaar. Ook kunt u hier schitterende fresco’s bewonderen van de restauratiefase aan het eind van de 19-de eeuw.
Wel origineel is de crypte, die de brand wel heeft doorstaan. Hierin liggen de stichter van de Abdij met z’n vrouw begraven. Voor muziekkenners  is het bijwonen in de zomermaanden van de concerten op het door Stuhlhof vervaardigde orgel een bijzondere ervaring. Vergeet naast al deze culturele bezienswaardigheden niet af en toe over de muur te kijken en te genieten van het verre uitzicht op het Balatonmeer en omgeving.

Verdere mogelijkheden om te bezoeken zijn nog: Het volkenkundig museum met diverse gebouwen door de stad, het bezoeken van de 2 kratermeren namelijk het Belsö-tó (bijzonder rijk aan vis, karpers en palingen) en het Kölsó-tó (bijzonder belangrijk  als broedplaats voor vogels). Door dit laatste is het gebied van circa 1.100 ha genaamd ‘Tihany tájvédelmi körzet’ opgenomen in het nationale park ‘Balaton-Hoogland’.

Voor de wandelaars onder ons zijn er veel gemarkeerde wandelroutes uitgezet en kunt u tochten maken naar de warmwaterbronnen , de Csúcs-hegy en de Óvár met de kluizenaarscellen.  Ook op de hellingen van de Csúcshegy (‘spitsberg’232 meter), te bereiken via een wandelroute, worden geneeskrachtige kruiden gekweekt voor de farmaceutische – en cosmetica-industrie.

Badacsony, gelegen rondom de gelijknamige dode vulkaan waarvan de zuidelijke helling van oudsher benut wordt voor de wijnbouw. De steenwinning is echter stopgezet en het hele gebied , waar prachtige basaltformaties te zien zijn, is onder bescherming geplaatst. U vindt hier o.a. varens, korstmossen, wilde orchideeën en andere min of meer zeldzame planten. Op de basaltrotsen komen salamanders voor, in de moerasgebieden leven kikkers en het is een waar paradijs voor vele vogelsoorten zoals valken, zwarte spechten, ijsvogels en blauwborsten.

Szigliget, aan de noordkant van het Balatonmeer tussen Keszthely en Badacsony ligt Szigliget. Door het beklimmen van de Kasteelburcht heeft u een schitterend uitzicht over het Balatonmeer, wijngaarden en de dorpjes in de omgeving.

De burcht van Szigliget

Balatonfüred, deze badplaats aan het Balaton is het oudste kuur- en vakantieoord van Hongarije. Hier voer in het verleden de eerste stoomboot, hier werd de eerste zeilvereniging opgericht en hier lieten bekende personen in de vorige eeuw voor het eerst hun villa’s bouwen. De in eclectische stijl ontworpen villa van de grote romancier Mór Jókai (1825-1904) is nu een museum (Honvéd utca 1) en toont de originele en persoonlijke voorwerpen van de dichter.

Mooie ligplaatsen en goede voorzieningen

Al driehonderd jaar worden in Balatonfüred hartpatiënten behandeld met behulp van zuurhoudend water. Dit bronwater kan worden geproefd in de ‘drinkhal’ Lajos Kossuth. Ook wordt het als drinkkuur aangeraden tegen suikerziekte en spijsverteringsstoornissen. In de gang van het sanatorium (Gyógy tér) hangen de gedenkplaten van het Pantheon van het Balaton, in de theaterzaal wordt sedert honderdzeventig jaar op elke laatste zaterdag van juli de koningin van het Anna-bal gekozen. Langs de kust, op de wandelpromenade Tagore, staan beelden, gedenkplaten en herinneringsbomen van vele Hongaarse en buitenlandse culturele grootheden. In de maand mei vindt bij de rozentuin de seizoensopening van het Balaton plaats. Een bijzondere aanblik bieden verder de argoniet-stenen in de muren van honderdtwintig meter lange Lóczy-grot (aan het einde van de weg Öreghegyi utca). Het Koloskadal, de bron of het Jókai-uitzichtpunt vormen tenslotte een mooi doel voor een wandeling.

Balatonmeer was last modified: by