Boedapest “Parel aan de Donau”

Zonder overdrijven kun je stellen dat Boedapest een van de mooiste steden van Europa is. De benaming Parel aan de Donau is zeker op zijn plaats. Hongarije is een super VAKANTIEBESTEMMING.

In de zomer bruist de stad. Het Szigetfestival trekt duizenden jonge bezoekers die genieten van muziek en dans. En iedereen die van snelheid houdt bezoekt natuurlijk de Formule 1 Grand Prix van Boedapest aan het eind van juli. Ideale bestemming voor een STEDENTRIP naar Boedapest.

De historische burchtwijk Boeda met de Matthiaskerk, het Vissersbastion en het bekendste koffiehuis van Boedapest Ruszwurm wordt door de Kettingbrug verbonden met het mondaine stadsdeel Pest. De gezellige terrassen en restaurants in de luxe winkelstraten aan de linkeroever van de Donau trekken het hele seizoen internationaal publiek. Liefhebbers van muziek halen hun hart op in de Opera en tijdens de fraaiste concerten in de Sint-Stefanusbasiliek.

Boedapest is het hele jaar door een perfecte bestemming voor een citytrip. De stad is overzichtelijk en vrijwel alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. En natuurlijk ontbreken de Hop-on-Hop-off bussen niet.

De oevers van de Donau – die door het centrum van de stad stroomt – zijn een geweldige plaats om weg te dromen bij ondergaande zon. En om in de winter te genieten van de weerspiegeling in het water van het feeëriek verlichtte Parlementsgebouw. In de winter wordt er geschaatst op de prachtig gelegen schaatsbaan in het stadspark van Boedapest.

Als u Parijs kent dan voelt u zich vast thuis in ‘Budapest’. Hoewel er geen Notre Dame op het Margareta-eiland staat, doet de opzet en de sfeer aan de Franse lichtstad en haar inwoners denken. Feit is dat Boedapest, gezien het grote aantal bezienswaardigheden, gewoon een prachtige stad is. De metropool met haar majestueuze ligging aan de oevers van de Donau en met een mix van bijzondere architectonische stijlen mag u niet missen tijdens uw verblijf in Hongarije!

Het millenniummonument op het Heldenplein in Boedapest

Grote bezienswaardigheden in Boedapest zijn o.a. het Burchtkwartier van Boeda en de Kettingbrug, de kabeltrein, Matthiaskerk, het Vissersbastion, het Huis van Hongaarse wijnen, de grotten van de Szemló-berg, de Hongaarse Nationale Galerij, het Labyrint onder de Burcht van Boeda, de vrijheidsbrug, de Elisabeth-brug, de Watertoren op het Margit-eiland, de Lágymányosi-brug, het Aquincum, het Parlementsgebouw, de Hongaarse Academie van Wetenschappen, de Hongaarse Staatsopera, het Heldenplein, de Andrássy-boulevard, het Museum voor Schone Kunsten, het Turks Kuurbad Király, het Buitenzwembad van Gellért, het Széchenyi-bad, de Grote Markthal, de Winkelstraat Váci utca, de Sint Stephanus Basiliek, de Synagoge en het Vajdahunyad kasteel.

Matthiaskerk (Mátyás-templom)
In 1276 is er voor het eerst sprake van de Matthiaskerk. Ooit was hier een machtsstrijd gaande tussen de pastoor van deze door Hongaren bezochte kerk en zijn collega van de Onze Lieve Vrouwenkerk van de Duitse parochie. In de Turkse tijd diende de kerk als gemeenschappelijk gebedshuis voor alle gezindten, tot deze tot moskee werd omgedoopt. In de Tweede Wereldoorlog liep de kerk zodanig veel schade op, dat ze op de 15e–eeuwse toren na, afgebroken moest worden.

De kerk is gebouwd in de 13e eeuw, vergroot in de 14e eeuw en in latere eeuwen hier en daar gewijzigd. Binnen vindt u de graven van Hongaarse koningen, evenals een klein museum. Oorspronkelijk was dit een parochiekerk voor de Duitse burgers in het stadsdeel Buda. Het huidige neogotische uiterlijk is tussen 1873 en 1896 tot stand gekomen naar een ontwerp van de architect Schulek. Naast de kerk staat een standbeeld van Koning Stefan I, de stichter van Hongarije.

De Máthiyás Kerk in Boedapest

 

Vissersbastion (Halászbástya)   

Vanaf eind 19e , begin 20e eeuw gebouwde ‘bastion’ heeft u een prachtig uitzicht op een groot deel van Boedapest en omgeving. Ook dit bouwwerk is ontworpen door Schulek ter gelegenheid van de viering van het millennium. Men vermoedt dat hier ooit een vismarkt was, vandaar de naam Koningsburcht (Budavári palota). Ooit stond hier een 13e-eeuws burchtpaleis. Na de verwoesting door de Turken in de 16e eeuw heeft hier nooit meer een Hongaarse koning gewoond. De Turken veranderden de burchtkapel in een moskee en bouwden de Karakas-Pasjatoren. De burcht werd pas in het begin van 19e eeuw weer opgebouwd door Fortunato Prati. In de Tweede Wereldoorlog brandde de burcht grotendeels af. Sinds 1950 werd begonnen met de wederopbouw waarbij zeer kostbare vondsten werden gedaan. Deze zijn tegenwoordig te zien in het, in de burcht gevestigde, Hongaars Nationaal Museum en het Budapest Historisch Museum. In de burcht kunt u ook een bezoek brengen aan de Hongaarse Nationale Bibliotheek.

 Gellért berg (Gellérthegy)

Deze berg is vernoemd naar de Venetiaanse abt Gerhard. Ooit is hij door Stefan I ontboden om onderwijs te geven aan Prins Emmerik. Hij sneuvelde tijdens de massale vervolgingen van Christenen ten gevolge van de machtsstrijd om de troonopvolging van Stefan I. Hij zou door zijn vijanden in een ton vanaf de top zijn geworpen. Op de top van de berg staat het Russische bevrijdingsmonument. Na de revolutie van 1848 liet Franz Joseph de citadel bouwen. De Gellért berg is vooral beroemd om het prachtige uitzicht die hij biedt over de Donau en het stadsdeel Pest. Onder aan de heuvel staat het befaamde Hotel Gellért, een in Jugendstil opgetrokken gebouw waar men in prachtige ‘Romeinse’ thermen kan baden.

Kettingbrug (Széchenyi Lánchid)


De Engelsman Tierney William Clark ontwierp deze eerste vaste brug over de Donau die in 1849 voor het verkeer geopend werd. In 1944/1945 werd de hele brug verwoest, in 1949 weer herbouwd. De brug wordt ’s avonds verlicht door honderden lampen wat zeer indrukwekkend is.

Parlementsgebouw (Országház)


Dit werkelijk immens grote gebouw (268 meter lang en 118 meter breed) werd in 1904 geopend. De bouwstijl is oriëntaals-neogotisch-byzantijns en werd ontworpen door Imre Steindl. Een aardig detail is dat de oevers versterkt moesten worden met betonplaten, omdat deze het gewicht van het gebouw niet konden dragen. Let op: u kunt slechts toegangskaarten voor een bezoek kopen indien u een paspoort toont.

 

Szent István Bazilika (Sint-Stefanusbasiliek)

Op de Szent István tér staat dit imposante gebouw. De bouw van deze kerk nam 60 jaar in beslag. De bouw duurde zo lang omdat in 1868 de koepel, die nu zo’n 96 meter hoog is, bezweek onder zijn eigen gewicht. De kerk bevat een zeer beroemde schatkist met daarin de gebalsemde rechterhand van St. Stefanus.

Margareta-eiland (Margitsziget)
Door de grillige loop van de Doanu zijn vlak bij elkaar drie eilanden ontstaan: Szentendrei-eiland, Csepel-eiland en Margareta-eiland. Dit laatste eiland (ca. 2,5 km lang en 500 m breed) werd al in de Middeleeuwen bewoond. In die tijd had het de naam Hazeneiland en diende als jachtgebied voor de edelen.
Op dit autoloze eiland kunt u middeleeuwse kloosterruïnes bezichtigen, een bezoek brengen aan de kleine dierentuin, zwemmen maar natuurlijk ook heerlijk wandelen in het park met de eeuwenoude bomen en talrijke rozenstruiken.

Stadsbos (Városliget)
In dit bos vindt u veel musea, het Széchenyi-mineraalbad, een botanische tuin en de stadsdierentuin.

Gödöllö (het Paleis van Sissi)

Het paleis in Gödöllö is eigenlijk het paleis van Sissi. Het werd gebouwd door Graaf Antal Grassalkovich rond 1730. Het paleis van Keizerin Sissi herinnert ons aan de tijd van de aristocraten met de pronkzalen, fresco’s in de kamers en de marmeren baden.

Na de dood van de Graaf Grassalkovich in 1841 stopte de mannelijke lijn van de familie. Hierdoor raakte het Paleis snel in verval totdat het werd gekocht door de Overheid. In 1867 werd het cadeau gedaan aan Keizer Franz Jozef I en zijn echtgenote Elisabeth. Tot 1918 werd er in het Paleis echt geleefd met alle facetten vanuit die tijd.  Het was een echt paleis met een complete hofhouding. In de periode van 1920 – 1944 werd het Paleis gebruikt door Gouverneur Miklós en kwam het onderhoud echt op de achtergrond. Ook ging dit door na het einde van de tweede wereldoorlog in 1945. Tot 1990 werd het Paleis gebruikt door het Hongaarse – en Russische leger.
Hierna is het Paleis weer helemaal gerestaureerd en heden ten dage een bijzondere toeristische attractie met o.a. het Slottheater, de Balzaal en de geheime Salon van Sissi.

Stadspark
Achter het Heldenplein is het stadspark van Boedapest te vinden. In dit park staat het Thermaalbad Széchenyi. Aan de rand zijn de dierentuin en het pretpark. Aan de andere kant het Vajdahunyad kasteel.

Thermaalbad Széchenyi

Kasteel Vajdahunyad

Het zeer indrukwekkende monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ontworpen door Imre Varga in 1989. Het monument staat achter de grote synagoge in de Joodse wijk. Op de vele blaadjes van de boom zijn de namen van slachtoffers gegraveerd.

Joods monument

Voor het geval u nog iets gemist hebt, de kabeltrein, het Huis van Hongaarse wijnen, de grotten van de Szemló-berg, de Hongaarse Nationale Galerij, het Labyrint onder de Burcht van Boeda, de vrijheidsbrug, de Elisabeth-brug, de Watertoren op het Margit-eiland, de Lágymányosi-brug, het Aquincum, de Hongaarse Academie van Wetenschappen, de Hongaarse Staatsopera, de Andrássy-boulevard, het Museum voor Schone Kunsten, het Turks Kuurbad Király, het Buitenzwembad van Gellért, de Grote Markthal, de Winkelstraat Váci utca en de Synagoge.

 

 

Boedapest was last modified: by