Debrecen in Hongarije

Debrecen

Debrecen, deze stad ligt ca. 22 kilometer ten noordoosten van Hajdúszoboszló aan de rand van de Hortobágy-poesta. Debrecen wordt ook wel de ‘calvinistisch Rome’ of ‘Hongaars Genéve’ genoemd. Deze namen zijn ontstaan doordat de burgers zich in 1540 aansloten bij de leer van Calvijn en er een vestigingsverbod voor andersgelovigen kwam. Bezienswaardig is de Grote Gereformeerde Kerk (Reformatus Nagytemplom) waarin de grootste klok van Hongarije, de Rákóczi-klok, hangt. Deze klok werd gemaakt van uit de Dertigjarige Oorlog buitgemaakte kanonnen en weegt maar liefst 10.000 kilo. Verder kunt u de St. Annakerken het Csokonai-theater (één van de meest opmerkelijke en mooiste gebouwen van Hongarije) bezichtigen of slenteren door de gezellige binnenstad. Debrecen is het culturele en economische centrum van de laagvlakte. Een van de populairste worstensoorten in Hongarije draagt de naam van deze stad: de Debrecziner is geliefd bij fijnproevers over de hele wereld.

Deze licht gerookte worstsoort wordt van rund- en varkensvlees gemaakt en dankt zijn glanzend rode kleur aan de edel zoete paprika. De Debrecziner wordt alleen per paar verkocht en is zowel gekookt als gebraden een lekkernij.

Veel Hongaarse recepten krijgen hun speciale smaakt van deze worst. In tegenstelling tot de gerookte worstsoorten die hard worden tijdens het koken, blijft de Debrecziner ook na een langere kooktijd nog lekker zacht en sappig. Dat komt door het knoflook in het vlees dat tijdens de bereiding van de worsten wordt toegevoegd.

Recept Debreceni Krumpli egytál (Debrecziner aardappelgerecht)

Ingrediënten:

– 100 gram gerookt spek
– 2 kleine uien
– 1/2 tl paprikapoeder
– 2 paar Debrecziners (circa 400gram)
– 800 gram aardappelen
– 200 gram vet
– zout
– 1 bosje peterse

Snijd het spek in dunne reepjes en bak het langzaam uit. Snipper de uien en fruit ze in het spekvet. Neem de pan van het vuur, voeg het paprikapoeder en wat water toe. Voeg de worstjes (met vet) toe en kook ze 7-8 minuten zacht mee. Haal de worstjes uit de pan, snijd ze in dikke plakken, leg ze terug en kook het braadvocht in.

Debrecen was last modified: by
Facebooktwitterpinterest

Written by 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *