Donauknie

De Donauknie is een bocht in de rivier de Donau, 50 km ten noorden van Boedapest. Bekend om zijn geweldige natuur en historische waarde. En door de geringe afstand zeer geschikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan Boedapest.

Het kunstenaarsstadje Szentendre is een zeer geliefd reisdoel voor kunstenaars uit de hele wereld. Het kleurrijke stadje ademt een artistieke sfeer. Szentendre en haar omgeving zijn een bron van inspiratie voor kunstschilders en beeldhouwers.

Hoog boven de Donau bouwde Koning Béla IV in de 13e eeuw de vesting Visegrád. Het uitzicht over de wijde omgeving en de Donaubocht is van daaruit adembenemend. Visegrád was driehonderd jaar lang een belangrijk centrum van de Koninklijke macht en nu een geweldig startpunt voor een boottocht over of een fietstocht langs de Donau.

Het religieuze centrum van Hongarije, de stad Esztergom ligt meer naar het westen. Hier zetelt de Aartsbisschop van Hongarije, het hoofd van de Katholieke kerk. De Basiliek van Esztergom, waar de eerste Hongaarse koning Stefanus I werd gekroond is absoluut een bezoek waard.

Het prachtige Donaugebied

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Donauknie

Onvergetelijk is ook een bezoek aan het mooiste stadje aan de Donau, Esztergom. In Hongarije is er nog steeds een hang naar het verleden en zorgt ervoor dat het grote aantal monumenten worden gekoesterd. Het is één van de oudste steden van Hongarije en sinds de elfde eeuw is het de zetel van het aartsbisdom. Hier staat dan ook de grootste kerk van het land. Deze Dom, gebouwd tussen 1822 en 1869, is 118 meter lang en 49 meter breed. De 100 meter hoge koepel wordt gedragen door 24 zuilen. Eenmaal binnen is het bouwwerk zo mogelijk nog indrukwekkender. In de kerk is het een en al pracht en praal, terwijl in het aangrenzende museum de rijke collectie aan religieuze voorwerpen van het land staat uitgestald.

 

Basiliek Esztergom

Iets verder langs de Donauknie ligt Visegrád, een stad die enkele eeuwen dienst deed als thuisbasis van de Koninklijke Hongaarse familie. De Renaissancekoning Mátyás bouwde het paleis verder uit tijdens de 15-de eeuw en creëerde een schitterend gebouw dat meer dan 500 meter lang is. Tijdens de maand juli kan je hier de door de middeleeuwen geïnspireerde Visegrád Palace Games bijwonen.

Visegrád het paleis van koning Matthias uit de 15e eeuw

 

Skanzen, Openlucht Museum
Skanzen is een Hongaars oerdorp en ligt even buiten Szentendre. Skanzen is een leuke en leerzame ervaring voor kinderen.
U vindt er o.a. hoe mensen leefden tijdens de middeleeuwen, heel hongarije in het klein (iedere provincie is er vertegenwoordigd), Festivals worden er gehouden, lekker snoepjes maken of kopen. Verder worden er veel demonstraties gegeven van oude ambachten en alles het helemaal is dan staan er 340 gebouwen uit 10 regio's van Hongarije.

Openluchtmuseum Skanzen in Szentendre Hongarije

 

Vervlogen nostalgie in het Openluchtmuseum

 

Szentendre (St. Andrew)

Szentendre ligt in de Donauknie. Dit was ooit een populaire plaats voor geïmmigreerde Serven die gevlucht waren voor de Turken, en dat uit zich in heel wat Servische orthodoxe kerken. Vandaag is de stad voornamelijk befaamd omwille van zijn artistieke associaties. De kleurrijke gebouwen en de mooie lichtinval waren een inspiratie voor artiesten om hier in de vroege 20ste eeuw een kolonie op te richten. In de smalle straatjes vind je overal galerijen.

 

De historische stad Szentendre

 

De naam is ontleend aan de Sint Andreaskerk, die hier in de middeleeuwen werd gebouwd. De mediterrane invloeden en het feit dat de goed geconserveerde huizen en kerken veelal gebouwd zijn in Balkanstijl, zijn een regelrechte erfenis van verleden. De beste periode om dit stadje te bezoeken is tijdens het Szentendre Summer Festival (van eind juni tot eind augustus), waar je kunsttentoonstellingen kan bekijken en er een ruim aanbod is aan theater en muziek.