Midden-Hongarije

 

In Midden-Hongarije zijn Koninklijke steden, romantische berggebieden en schitterende meren en maken Transdanubië – zoals midden Hongarije wordt genoemd – erg geliefd. Veel Nederlanders en Belgen hebben daarom in dit gebied een vakantiewoning gekocht. Het is een gebied waar u alles kunt vinden voor een zeer afwisselende vakantie. Koninklijke steden, romantische bergen, een aangenaam meer, schitterende wandeltuinen en voor verzamelaars of als geschenk, het bekende porcelein.

Tussen Boedapest en het Balatonmeer ligt het Velencemeer. Een meer dat vanwege zijn geringe diepte zeer geliefd is bij gezinnen met kleine kinderen. Het meer heeft lekkere stranden en er kan worden gesurft en gezeild. Het Velencegebergte, aan de noordkant van het meer is erg geliefd bij wandelaars.

De barokke bouwstijl maakt de stad Székesfehérvár een bezoek waard. In deze stad werden tijdens de Middeleeuwen de Hongaarse Koningen gedoopt, getrouwd, gekroond en begraven. Székesfehérvár wordt daarom ook de Stad der Koningen genoemd. En gezien de korte reisafstand, kunt u met de trein een dag naar Boedapest gaan en onderweg genieten van het prachtige uitzicht op Transdanubië!

Vakantiehuizen in Midden-Hongarije!

De schitterende omgeving van het Velencemeer

 

Het Velencemeer, een groene omgeving

Agárd, is de belangrijkste badplaats van het Velence-meer, een watersportcentrum met sportvisfaciliteiten en havens voor de zeil- en roeisport.

Bakony-Gebergte, in de 19e eeuw vormde dit gebergte, een aaneengesloten en ondoordringbaar bosgebied. Het hoger gelegen gedeelte van het Bakony is een beschermd natuurgebied met prachtige  beukenbossen en schilderachtige dalen met kabbelende beekjes. Voor de grottenliefhebbers is het een waar paradijs met circa 1.100 grotten in de Likas- en Csatar-berg. Naast dit alles komt u er ook hertenbokken, herten, moeflons, wilde zwijnen en wilde katten tegen daarbij leven er nog 104 beschermde vogelsoorten in de bossen van het Bakony.

Csesznek, is een van de mooiste plaatsen van het Bakony. Op de top van de berg bij de rand van het plaatsje stond al in 1263 de gotische burcht van Csesznek. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken al is het alleen maar om het prachtige uitzicht over de omgeving.

Het prachtige porcelein van Herend is wereldberoemd en onder andere zeer geliefd bij het Engels en Weense koninklijk huis. De mooiste, uitsluitend handgemaakte produkten van de in 1826 opgerichte porceleinfabriek zijn een met 250 rozen versierd fruitmandje, een veldfles met gebroken wand, serviezen met vlinders en de haan van Herend.

 

Herend porcelein

Székesfehérvár, is een zeer oude Hongaarse stad die al in 972 gesticht werd als Alba Regia. De naam betekent letterlijk: ‘Stoel Witte Burcht’, en verwijst naar de unieke status die het ooit had. De stad was de hoofdkerk van de Hongaarse koningsstad en vijf eeuwen lang was het hier gevestigd. Hier zijn in totaal 37 koningen en 39 koninginnen gekroond en liggen er vijftien vorsten begraven.

 

Székesfehérvár – Stad der Koningen in Hongarije

Velencemeer, het meer van de zonneschijn dankt zijn bijnaam aan de gemiddeld 2050 zonuren die er jaarlijks schijnen. Het ideale vakantieoord tussen Boedapest en het Balatonmeer is vanaf de vroege lente tot de late herfst een ideaal vakantieoord. Het 26 km2 grote meer is gemiddeld 1,2 meter diep, is rijk aan mineralen en heeft zijdeachtig, verkwikkend water.

 

Heerlijk recreëren en zwemmen in het Velencemeer

 

Veszprem, de koninginnenstad is de bijnaam, de stad aan de Sed is de eerste stad in Hongarije welke de eerste bisschopszetel bezat. De bisschop genoot het privilege de Hongaarse Koningin te mogen kronen. In deze stad treft u een groot aantal historische objecten aan welke allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken.

 

Panoramische blik op Veszprem

Kijk hier voor het huizenaanbod in Hongarije

Midden Hongarije was last modified: by