Vakantiehuis Noord-West Hongarije

In het noord-westen van Hongarije vormen de beboste hellingen van het middelgebergte een mooi contrast met de kleine laagvlakte. Met de heerlijke thermaalbaden, pittoreske stadjes, majestueuze kastelen en de vele monumenten valt er genoeg te beleven in deze regio.

Het Eszterházy kasteel in Fertöd is een van de meest imposante kastelen van Hongarije. De wereldberoemde componist Joseph Haydn was hier jarenlang werkzaam als hofcomponist en kapelmeester. Met grote regelmaat worden er nog concerten georganiseerd in de tuinen van het kasteel.

De traditionele ridderspelen in de burcht van Sümeg zijn een belevenis voor kinderen en een bezoek meer dan waard.

Iets heel anders is een bezoek aan het thermaalbad “Bükfördö” in Bük. Het badcomplex heeft naast veertien thermaalbaden om heerlijk te relaxen ook vier grote glijbanen en een recreatiebad. Een absolute aanrader voor een dagje waterplezier.

Proef de cultuur van Hongarije, relax in de vele thermaalbaden en geniet van de gastvrijheid van de Hongaren.

Het westen van Hongarije grenst aan Slovenië en Oostenrijk. Het is een glooiend en heuvelachtig gebied met prachtige monumenten. Eén van deze monumenten is de Abdij van Pannonhalma, de plaats waar vele Hongaarse cultuurschatten worden bewaard.

                                                                      De abdij van Pannonhalma  

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Noord-West Hongarije

De 14e eeuwse burcht van Sümeg ligt op de top van de burchtberg. De burcht is nog in zeer goede staat en wat oppervlakte betreft is het een van de grootste van Hongarije. In de burcht is een expositie ingericht over de geschiedenis van het kasteel. Ook de folterkamer en het panopticum kunnen bezichtigd worden. Op de binnenplaats worden regelmatig ridderspelen gehouden. Sümeg, ligt aan de weg van Sopron (grens met Oostenrijk) naar het Balatonmeer. Vanuit de verte kunt u een grote burcht zien staan op een heuvel. In de zomerperiode worden er hier dagelijks ruiterspelen georganiseerd in de oorspronkelijke kledij.

 

De burcht in Sümeg West-Hongarije

Bük, is in Europa bekend om het Thermaalbad “Bükfürdö”. Het kuurbad is al ruim 35 jaar in dienst van de geneeskunde. Het badcomplex is 35 ha groot en van de veertien thermaalbaden zijn er vier het gehele jaar geopend.

 

 

Kuuroord Buk

Bekijk HIER een filmpje over de geschiedenis van dit kuuroord op YouTube

Fertöd, hier staat het grootste en mooiste barokkasteel Esterhazy slot. De bouw van dit Hongaarse Versailles begon in 1720 en duurde 46 jaar. Zeer fraai zijn de met houtsnijwerk versierde meubelen, de gobelins en het Chinese porselein.

Slot Esterhazy

Györ, de stad van de rivieren, het Arrabona van de Romeinen, een bijna duizend jaar oude bisschopszetel en ook de stad waar Napoleon in 1809 een veldslag won, is vanwege de gezellige binnenstad en de prachtige barokke gebouwen een populaire studentenstad.

 

Györ

Köszeg, misschien is dit de enige stad waar ook om 11 uur de klokken gaan luiden ter herinnering aan de overwinning op de Turken in augustus 1532. Ze wisten het 25 dagen lang staande te houden.

 

Het pittoreske Koszeg

Koszeg gebergte, het beschermde natuurgebied van Koszeg heeft een zeldzame plantenrijkdom en herbergt verscheidene bezienswaardigheden. Zoals de plaatsen Cak, Velem en Bozsok.

Komarom is altijd al een strategische belangrijke stad geweest. Door het vredesdictaat van Trianon in 1921 werd het noordelijke stadsgedeelte aan de andere kant van de Donau aan Slowakije toebedeeld. De Elisabeth-brug verbindt de delen van de stad. Aan de rand van de stad ligt een thermaalbad met zes baden in een rustig park met tal van schaduwrijke bomen.

Nagycenk, het szechenyi kasteel werd in 1840 gemoderniseerd en van gasverlichting voorzien. Het behoorde tot het familiebezit van Graaf István Széchenyi, een bekend politicus uit de historische periode van maatschappelijke vernieuwing in Hongarije, ten tijde van de vrijheidsrevolutie van 1848/1849. Ook bouwde hij de eerste vaste brug over de Donau.

Orseg-streek, dit met bossen overdekte, zacht glooiende vakantiegebied had sedert de 10e eeuw de belangrijkste taak om de grens te bewaken. Achttien dorpen hebben de bouwwijze uit de tijd dat de Hongaren Europa binnentrokken behouden.

Sopron is één van de weinige steden dat niet verwoest is tijdens de Turkse overheersing en staat bol van de bezienswaardigheden. Tevens treft u hier een actief cultuur leven en een bruisend stadshart. Ook voor de actieve toerist kunt u terecht bij het Fertod meer en de Orseg streek.

 

Sopron met de brandtoren

Sopron is inmiddels een stad met meer dan 57.000 inwoners, die de Wijn ‘Soproni Kékfrankos’ produceren of in de textiel- en tapijtindustrie. Ook bijzonder is het feit dat er een groot aantal oog- en tandartsen zijn gevestigd met een zeer ruime klantenkring van ver over de grens.

 

Wijn uit de Pannonhalma wijnregio

De ongeschonden binnenstad heeft meer dan 100 erkende monumenten en een bijzonder mooi natuurschoon in de omringende heuvels. De stad wordt omsloten door wijngaarden en met dennenbossen overdekte Loverik. Sopron vormde de belangrijkste halte aan de Barnsteenroute, de noord- / zuidroute die dwars door Europa liep.
Hieronder volgt een korte omschrijving van een aantal bezienswaardigheden:
A. Túztorony (Brandtoren), Boven de poort uit steekt de brandtoren van ruim 61 m, van waaraf het brandalarm d.m.v. een trompetsignaal werd gegeven. U vindt hier divers bouwstijlen terug uit verschillende tijdperken zoals de Romeinse, Renaissance en Toscaanse.
B. Scarbantia Fóruma, met een kleine expositie over de blootlegging van de Romeinse Stad ‘Scarbantia’.
C. Patikamúzeum, is een oude apotheek ‘Angyal’ (=Engel) met het nog originele interieur van voor de verbouwing rond 1850.
D. Bencés (Kecske) templon, deze door de franciscanen gebouwde kerk van tussen 1280 en 1300 is een bijzondere bezienswaardigheid. Alleen de kapittelzaal, die nog tot de vroegste bouwperiode behoort is voor het publiek toegankelijk.
E. Fabricius-ház, geeft een goed van de archeologie en interieur uit de 17de- en 18de-eeuw.
F. Storno-ház, bij de kunstenaarsfamilie Storno was Franz Liszt ook vaak te gast. Het huis uit de 15de-eeuw heeft een fraai aanzien, op de bovenverdieping is een prachtige collectie kunst, meubilair en kleine objecten te bewonderen. Op de begane grond treft u een expositie over de geschiedenis van Sopron vanaf de 19de eeuw.
G. Esterházy-palota, is een van de vele barokke herenhuizen in Sopron. Op dit moment is er een mijnbouwmuseum gevestigd. In het aangrenzende gebouw, een museum voor bosbouw en houtvesterij.

Szombathely, ook deze stad was een belangrijke schakel aan de Barnsteenroute en van deze winsten werden gigantische mooie gebouwen-kastelen gebouwd.

Stadsplein in Szombathely

Noord-West Hongarije was last modified: by