Vakantiehuis Poesta en Tiszameer

Bij Hongarije denk je meteen aan de poesta! Hier knallen paardenherders in klederdracht met hun zweep en grazen grijze koeien en racka schapen rond de karakteristieke waterputten. Op de poesta's van Kiskunság en het Nationaal Park Hortobágy reikt het oog tot de horizon: een overweldigend gevoel van eindeloosheid.

Een deel van het Tiszameer is een beschermd vogelreservaat. Vogelaars spotten hier de meest uiteenlopende vogelsoorten. Een ander deel van het Tiszameer is bestemd voor waterrecreanten, zoals surfers, zwemmers en peddelaars. Ook is het Tiszameer een geliefde plaats voor hengelaars. De mooiste en grootste vissen zoals snoek en meerval worden in dit meer aan de haak geslagen.

De zon rijpt in dit gebied ook de bekende Hongaarse ingrediënten zoals de abrikoos waarvan de barackpálinka uit Kecskemét wordt gemaakt. Paprika, het meest essentiële ingrediënt voor Hongaarse gerechten als pörkölt, halászlé (visgoulashsoep), groeit ook hier.

Tiszameer Oost-Hongarije

Er wordt gezegd dat de zon in het thermaalwater baadt van de zuidelijke Laagvlakte waar de meeste zonuren zijn. De beroemde kuuroorden zijn hier te vinden.

Er is in Hongarije geen andere regio waar zoveel evenementen en festivals in het teken van de gastronomie staan. De laagvlakte is een bron van legendes en legendarische bezienswaardigheden.

Boek hier je vakantiehuis in de regio van het Tiszameer.

Toeristische informatie Tiszameer en Poesta Hongarije

Tisza-meer, met zijn grote baaien, stille rivierarmen, tal van eilanden en een rijke vis- en wildstand treft u hier aan. Het Tisza-meer heeft het op één na grootste wateroppervlakte (127 km2) van het land. Het ondiepe, snel opgewarmde water is heerlijk om in te zwemmen, het diepere deel van het meer is uitstekend geschikt voor watersport. Behalve zeilen, waterskiën en surfen kunt op het Tisza-meer ook met een motorboot en jetski varen. Langs de 80km lange oever vindt u recreatiegebieden, openbare stranden, campings en verhuurbedrijven. Ook zijn er voor de vissers en jagers voldoende mogelijkheden.

Het Tiszameer, de ultieme plek voor vissers en een mooie kanotocht

Abádszalók, dit vakantiedorp in de zuidhoek van het Tisza-meer is een sport- en waterrecreatieparadijs. Vooral voor gemotoriseerde watersport zijn er veel mogelijkheden in de enorme baai van Abádszalók. Tevens bevindt zich hier het grootste openbare strand van het Tisza-meer. In deze grote baai van Abádszalók kunt op het gras en een gedeeltelijk zandstrand heerlijk genieten van alles wat met water heeft te maken. U moet dan denken aan: zwemmen in een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden, gebruik maken van een superglijbaan, springkussens, waterfietsen of kano varen. Maar ook waterskiën, jetskiën, para-sailing of plaatsnemen op een 6-persoons banaan of op een meerpersoons zwemband achter een motorboot. Daarnaast is er een overvloed aan restaurants en drinkgelegenheden waar u heerlijk op een terrasje kunt genieten van een nog zeer betaalbaar glaasje bier of frisdrank. In de zomermaanden wordt er voor de toerist een speciaal programma samengesteld om u te vermaken zoals strandvoetbal- en volleybaltoernooien, paardenshows, folkloredagen, live muziek, karaoke, disco en muziekconcerten. In Abádszalók is het ook mogelijk om een boot te huren om hiermee op de Tisza een grote meerval te vangen. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor de visser. Kortom Abádszalók biedt alles voor een onvergetelijke vakantie en dit in combinatie met de gastvrije lokale hongaarse bevolking. Kom genieten van dit waterparadijs op aarde!

Waterplezier op het Tiszameer bij Abádszalók

Álompart (Droomoever), hier bevindt zich het recreatiegebied Tiszanána op de rechteroever van de rivier de Tisza. Hier vindt u in de zomer een gevarieerd zomerprogramma met o.a. fanfare-, zigeuner- en folklorefestivals. In Poroszló en Sarud worden jaarlijks duizenden vissers ontvangen die zich in het voorjaar storten op de meerval en in het najaar op de snoek.

De haven Albatrosz Kikötö in Tiszafüred

Berekfürdö, deze gezellige vakantieplaats dankt zijn populariteit aan het 56 graden warme thermaalwater dat vanuit een 1224 m diepe bron omhoog borrelt. Het water heeft een heilzame werking op aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtspijnen en rugklachten. Het kuur- en openluchtbad heeft een overdekt thermaalbad met 2 zwembaden en een openluchtbad met 7 zwembaden.

Stadhuis in Debrecen Hongarije

Debrecen, deze stad ligt ca. 22 kilometer ten noordoosten van Hajdúszoboszló aan de rand van de Hortobágy-poesta. Debrecen wordt ook wel de ‘calvinistisch Rome’ of ‘Hongaars Genéve’ genoemd. Deze namen zijn ontstaan doordat de burgers zich in 1540 aansloten bij de leer van Calvijn en er een vestigingsverbod voor andersgelovigen kwam. Bezienswaardig is de Grote Gereformeerde Kerk (Reformatus Nagytemplom) waarin de grootste klok van Hongarije, de Rákóczi-klok, hangt. Deze klok werd gemaakt van uit de Dertigjarige Oorlog buitgemaakte kanonnen en weegt maar liefst 10.000 kilo. Verder kunt u de St. Annakerken het Csokonai-theater (één van de meest opmerkelijke en mooiste gebouwen van Hongarije) bezichtigen of slenteren door de gezellige binnenstad. Debrecen is het culturele en economische centrum van de laagvlakte. Een van de populairste worstensoorten in Hongarije draagt de naam van deze stad: de Debrecziner is geliefd bij fijnproevers over de hele wereld.

Deze licht gerookte worstsoort wordt van rund- en varkensvlees gemaakt en dankt zijn glanzend rode kleur aan de edel zoete paprika. De Debrecziner wordt alleen per paar verkocht en is zowel gekookt als gebraden een lekkernij.

Veel Hongaarse recepten krijgen hun speciale smaakt van deze worst. In tegenstelling tot de gerookte worstsoorten die hard worden tijdens het koken, blijft de Debrecziner ook na een langere kooktijd nog lekker zacht en sappig. Dat komt door het knoflook in het vlees dat tijdens de bereiding van de worsten wordt toegevoegd.

Recept Debreceni Krumpli egytál (Debrecziner aardappelgerecht)

Ingrediënten:

- 100 gram gerookt spek
- 2 kleine uien
- 1/2 tl paprikapoeder
- 2 paar Debrecziners (circa 400gram)
- 800 gram aardappelen
- 200 gram vet
- zout
- 1 bosje peterse

Snijd het spek in dunne reepjes en bak het langzaam uit. Snipper de uien en fruit ze in het spekvet. Neem de pan van het vuur, voeg het paprikapoeder en wat water toe. Voeg de worstjes (met vet) toe en kook ze 7-8 minuten zacht mee. Haal de worstjes uit de pan, snijd ze in dikke plakken, leg ze terug en kook het braadvocht in.

Karcag, is een echte marktstad die bekend staat om zijn zwart geglazuurde aardewerk, kant en volkskunst zoals de borduursels op de bontmantels van de schapenherders. De Zádor-brug is de enige rivier in Hongarije waar geen water onderdoor stroomt; de rivier is al lang geleden uitgedroogd.  In de Herberg van Szélmalom, die dienst doet als de zuidelijke toegangspoort tot het Nationaal Park Hortobágy, wordt het bijzondere leven van de Hortobágy-poesta tentoongesteld.

Kecskemet, deze stad ligt in het centrum van de “Fruittuin van Hongarije”, tussen de Donau en Tisza. Op een gebied van 40.000 ha. Staan ruim 1 miljoen fruitbomen en groeien druiven die jaarlijks goed zijn voor een kleine 300.000 hl. Wijn. De meest verbouwde vrucht is de abrikoos, waarvan de bekende barackpálinka (abrikozenbrandenwijn) gestookt wordt. De aanduiding fruittuin is derhalve niet overdreven, zeker niet sinds ook de zuidelijke Bugac-puszta voor een deel ontgonnen en vruchtbaar gemaakt werd.

Hongarije is de nieuwe graanschuur van Europa

Bezienswaardigheden zijn:
- Geboortehuis van de schrijver József Katona aan de Bánk Bán utca. De straat is genoemd naar het grootste werk van deze schrijver. Bánk Bán: een nationale tragedie die door Ferenc Erkel van muziek werd voorzien. Voor het stadhuis op het Kossuth téris een gespleten stenen kubus geplaatst; dit is de plek waar Katona in 1830 aan een hartaanval overleed.
- Stadshuis (1893-1896)
- Cifra-paleis aan het begin van de Rákóczi út, bij het Szabadság tér.

Poroszló, is een echt authentiek dorpje met circa 3.000 inwoners, op een 145km afstand van Boedapest en gelegen aan de doorgaande weg Nr. 33 naar Debrecen. Poroszló ligt aan de oever van de rivier de Tisza maar ook direct aan het Tiszameer en op een afstand van circa 9km van Tiszafüred. Het is een nog een echt wild watergebied met wilgen, zeldzame vogels, eilandjes, watervogels en diverse soorten klein wild. Dit gebied wordt ook wel de Biesbosch van Hongarije genoemd.

Met de kano en Hongaarse Vizsla op het Tiszameer

Leuke activiteiten in deze regio voor u kunnen zijn:
- Tiszameer, unieke plaats voor liefhebbers van watersporten, zwemmen, vissers en jagers.
- Bezoek van het op de Unesco Werelderfgoedlijst staande "Vogelreservaat". Dit kunt u doen om over een studieweg (over houten steigers) bij het Tiszameer de flora en fauna te ontdekken. Tevens kunt u op een hoogte van 12 meter 2 vogelreservatiehutten bezoeken.
- Het regionale museum te bezoeken voor de oorspronkelijke boerencultuur en oude vismethoden.
- Bezoeken van de Calvinistische kerk, de Rooms-Katholieke kerk, Dorpshuis en het Herenhuis van de Familie Graefl.
- Ook heeft Poroszló zelf een prachtige baai om heerlijk te genieten van het Tiszameer en Tiszarivier.


Huur in de haven van Albatrosz Kikötö een vissersboot

Szolnok, ligt direct aan de Tisza in het comitaat Jász-Nagykun-Szolnok en op een kleine 100km afstand van de hoofdstadBoedapest. Men rijdt de stad binnen over de Tiszabrug en via de straten 'Szabaság tér' en de 'Kossuth utca' bereikt het centrum in. Hier bevindt zich het raadhuis en het museum (Damjanich Janós) genoemd naar de Generaal uit de vrijheidsoorlog van 1849. In dit museum zijn vondsten uit de prehistorie, uit de tijd van de volksverhuizingen en uit de tijd van de Turkse overheersing in Hongarije te vinden.
In het begin van de 20-ste eeuw werd er een kunstenaarsgroep opgericht en van hen vindt men nog vele beelden en schilderijen in deze stad. Bekende kunstenaars uit die tijd waren Lászlo Mednyánszky en Adolf Fényes.

Bezienswaardigheden zijn o.a. de oeverpromenade aan de Zalka Máté Sétány, het voormalige barokke franciscanenkerk en -klooster en synagoge uit 1898.
Door de ligging aan de Tisza heeft deze plaats een grote aantrekkingskracht op toeristen, door de vele ontspanningsmogelijkheden zoals waterrecreatie, thermaalbaden en een groot aanbod van culturele bezienswaardigheden.

Tiszacsege, de grootste schat is het geneeskrachtige bronwater dat met een temperatuur van 81 graden vanuit een 1150 m diepe bron ontspringt. Bijzonder geschikt voor patienten met reuma en spierpijn.

Tiszafüred, is één van de populairste vakantieplaatsen aan het Tisza-meer. U kunt hier op de dode rivierarmen met een bootje midden tussen de waterlelies doorvaren. Het openbare strand (Szabadstrand) is voorzien van gras tot aan de waterkant. Ook zeker aan te bevelen is het thermaal- en openluchtbad.

Tiszavalki-Bekken (Tiszavalki-Medence), heeft een vogelreservaat wat staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Meer dan 1.000 broedparen waaronder blauwe reigers, zilverreigers, kwakken en aalscholvers leven in dit goed beschermde gebied.

Tisza-valki vogelreservaat

Het Hortobágy Nationaal park is 520 km2 groot en de Hortobágy-poesta is het kerngebied van dit nationale park. In dit schitterende natuurreservaat, waarvan het grootste gedeelte uit alkalische steppebodem met kort gras bestaat, komen veel zeldzame planten en vogels voor. Uniek in Midden-Europa zijn de hier voorkomende fata morgana’s.
Ook zeer bijzonder is de, tussen 1827 en 1833 gebouwde, stenen Negenbogenbrug. Deze brug vindt u bij het plaatsje Hortobágyen is 92m lang. Het is één van de meest gefotografeerde bouwwerken van Hongarije. Het staatslandgoed Hortobágy is bekend geworden dankzij het fokken van paarden van het Nónius-ras. Bij de wereldtentoonstelling in Parijs werden paarden van dit ras tot het meest ideale paard verkozen. Op het staatslandgoed Hortobágy worden in het hoogseizoen de beroemde Hongaarse paardenshows georganiseerd.

 

Terug in de tijd met paard en wagen. Bezoek de ongekende paardenshow van de Csikós in het Hortobágy Nationale park

Mangalicavarken, ook wel Mangalitsvarken genoemd, worden vooral in de Balkanlanden gefokt. Dit varken komt vooral voor in Hongarije en worden slechts per tiental geëxporteerd naar andere landen zoals Engeland en Zwitserland. Zijn oorspronkelijke naam is Servisch en betekent 'Varken met veel vet'. Daarbij komt dat het vet aan de Mangalica veel gezonder is door een ideale samenstelling van verzadigde en onverzadigde vetten. Het vlees is hierdoor ook zeer sappig en smaakvol. Ook bijzonder is de beharing want ze hebben een soort schapenvacht waardoor ze veel vaker buiten kunnen lopen dan normale varkens. In de winter hebben ze het minder snel koud en in de zomer zullen ze minder snel verbranden.